‘Fem història’ és un programa de ràdio que s'emet a la Veu d'Ondara. Un espai ideat, dirigit i presentat per Paco Sánchez, amant de la història i amant de la Marina Alta. Amb un format d’entrevistes a estudiosos, historiadors, arqueòlegs, autors, i també a persones que van viure en primera persona esdeveniments de la nostra història més recent, ‘Fem història’ anirà tractant tant períodes amples de la història com temes molt més concrets i curiosos. I tot ben amanit amb "El Vals del Gaiter", amb lletra i música de Francesc Sanchis.

Cada persona, cada cosa, cada poble, té una història. Les històries que assignem a les coses i a les persones són històries creades, construïdes, compostes i sempre porten amb elles la filosofia, o si volem, la visió del món, passat, present i futur, dels autors. ‘Fem història’ naix de l'amor a la història i de l'amor a la Marina Alta. Perquè allò que no coneixem no podem estimar.

Programa 11. La Segona República a la Marina Alta

Parlem de la Segona República a la Marina Alta amb Teresa Ballester, un període clau de la història d'Espanya i de la nostra comarca. Un període ple d'esperances, ple d'expectatives però també ple de frustracions.

Podeu escoltar el programa ací

Programa 10. La Guerra de Successió

     Hui fa 311 anys de la Batalla d'Almansa. En aquesta batalla (25 d'abril del 1707), les tropes de Felip V (nét de Lluís XIV de França) derroten les de l'arxiduc Carles d'Àustria en el context de la Guerra de Successió Espanyola. Això comportarà que Castella ocupi el Regne de València per dret de conquesta, i així aquest perd tots els seus furs concedits fins aleshores i li són imposats els Decrets de Nova Planta.

 

 

   En aquest programa apassionant, i de la ma de Alfons Llorens, analitzem en detall les causes i les repercussions d’aquesta Guerra de Successió. Una guerra amb moltes ramificacions que es considerada com la primera guerra d’alcans mundial, una guerra dinàstica entre Borbons i Austries, una guerra de classes entres Maulets i Botiflers i una guerra de territoris dins de la Corona Espanyola.

 

Podeu escoltar el programa ací

Programa 9. Història del cine a la Marina Alta

En aquest programa de Fem Història coneixerem com i quan va arribar el cine a la Marina Alta. Quan van poder vorer els seus habitants les primeres pel·lícules, segurament molt mes prompte del que imagineu.  Descobrireu com la màgia de les imatges en moviment, en blanc i negre, i sense so, va atrapar enseguida a tot el mon, i es va convertir en un esdeveniment social de primera magnitud.

En la segon part del programa ens dediquem a escodrinyar les pel·lícules gravades a la Marina Alta, entre les quals destaca El Capitan Jones, que va causar una autèntica revolució a Dénia, i com per aquesta ciutat van desfilar quasi totes les grans actrius i actors de Hollywood.

 

 

Un programa molt divertit, ple d’anècdotes i curiositats, de la mà de Toni Reig i Miquel Crespo.

Programa del cine López Cabrera d'El Verger
Programa del cine López Cabrera d'El Verger
Programa del cine Goya de Benissa
Programa del cine Goya de Benissa
Extres locals en la pel·lícula El Capitan Jones
Extres locals en la pel·lícula El Capitan Jones
Un moment de la gravació de la pel·lícula
Un moment de la gravació de la pel·lícula
Escultura d'un Click de Playmobil en el barri de Baix La Mar en record del rodatge de la pel·lícula El Capitan Jones en Dénia en 1958
Escultura d'un Click de Playmobil en el barri de Baix La Mar en record del rodatge de la pel·lícula El Capitan Jones en Dénia en 1958

Podeu escoltar el programa ací

Programa 8. Territorium Dianium

Vols saber com vivien els nostres avantpassats a l’època de la República i del Imperi Romà a la Marina Alta? Vols conèixer la importància de Dianium a l’antiguitat? Què es el garum? Per què es va lliurar una guerra civil a la Marina Alta abans de la nostra era? Com es transforma el paisatge i les persones de la Marina quan el mon Iber va desapareixent i el mon Romà pren carta de naturalesa? Descobreix tot açò i molt mes al programa Territorium Dianium.

Mapa de les rutes comercials
Mapa de les rutes comercials
Dianium segons dibuix de Miquel Ortolà
Dianium segons dibuix de Miquel Ortolà
Jaciment romà de L'Almadrava
Jaciment romà de L'Almadrava

Pots escoltar el programa Territorium Dianium ací

Programa 7. La Transició a la Marina Alta

De la ma de Vicent Cremades, historiador i autor de diversos llibres sobre la transició al País Valencià, y de Ximo Ivars, un restaurador cultíssim i apassionat, explorem aquells anys d’incertesa i d’esperança, aquells  anys decisius en els que tot era possible, i somniar amb lo impossible era obligatori. 

Aplec al Castell de Dénia, 1972, amb Ovidi Montllor. 
Aplec al Castell de Dénia, 1972, amb Ovidi Montllor.
Les tres paraules màgiques, 'Llibertat, amnistia, estatut d'autonomia'
Les tres paraules màgiques, 'Llibertat, amnistia, estatut d'autonomia'

Pots escoltar el programa ací.

Programa 6. Les terrisseries a Orba

Quan va penetrar el plàstic a la Marina Alta? Quines conseqüències va tindre? Un ofici que pràcticament va desaparèixer i que ara, de la ma d’antics protagonistes i de joves entusiastes,  torna a posar-se en valor. Tot un poble a retrobant-se en el seu passat. Els terrissers i les terrisseries a Orba. 

 

En aquest programa tenim el luxe de comptar tant amb investigadores com amb un protagonista dels fets narrats. Història viva i història oral de la Marina Alta. Pots escoltar el programa ací.

Programa 5. Cent anys de Seguretat Social a Dénia

De la mà de Paco Carrió i Toni Reig ens endinsem en la història de la Seguretat Social a Dénia a la Marina Alta abordant temes tan engrescadors com les condicions de vida i laborals a principis del segle XX, les primeres vagues, les primeres conquestes socials i l'avanç lent però imparable de l'atenció sanitària a la comarca.

Ací teniu l'enllaç al programa.

Programa 4. Els Ibers

Imatge d'una falcata dels ibers
Imatge d'una falcata dels ibers
El Tresor del Montgó. Trobat al mateix Parc Natural
El Tresor del Montgó. Trobat al mateix Parc Natural

La internalització del comerç, una guerra entre les dues potències hegemòniques del mediterrani occidental, una economia monetaritzada, una xarxa de polis a l'estil grec, i fins i tot una guerra civil en plena república romana. Tot això i molt més en l'apassionant programa sobre els ibers. No t'ho perdes. L'espai radiofònic de la Veu d'Ondara ara en el següent podcast.

 

I si voleu conèixer un poquet més sobre aquesta civilització ací teniu dos enllaços interessants:

-Museu Marq

-La Ruta dels Ibers

I no deixeu de sintonitzar els dilluns a les 20'30h el 107.4 FM

 

(A l'esquerra, una recreació de com fou el poblat de l'Alt de Benimaquia)

Programa 3. Història de la telegrafia a la Marina Alta

 Aquesta tercera entrega és un programa molt ‘viu’ on es barregen la història oral, de persones que han viscut els fets que estan narrant, amb la història documental, on els fets que comentem i narrem ens venen donats per llibres o altres documents. 

Per a parlar de la telegrafia a la Marina Alta ens acompanyen Vicent Rubio, President de la Associació de Telegrafistes d’Espanya, i Ramon Vidal, últim Cap d’Estació de Telegrafia de Xàbia.

Entre els dos ens introdueixen en el desconegut món de la telegrafia, una tecnologia ja obsoleta, però que va estar al capdavant de la ciència durant tot el segle XIX, i que va posar les bases per invents com el fax o la informàtica. També ens conten històries i anècdotes molt divertides d’aquells anys seixanta i setanta quan no existien els mòbils i els fixes eren un luxe que pocs es podien permetre. 

A continuació l'enllaç al programa.

Programa 2. El Neolític

En aquest programa, de la mà de Ximo Bolufer i Juan de Dios Boronat, ens endinsem en l'apassionant període del Neolític. Per a uns el Neolític és el moment gloriós on l'homo sapiens se separa definitivament de la resta dels ‘animals’ i per tant de la natura, i comença la seua carrera particular per dominar ‘la terra’. 

Per a altres, com va dir Ximo Bolufer al programa, el Neolític és ‘el principi’ del final.  Un període moltíssim més curt que el paleolític però que ve amb tota una bateria d’invents revolucionaris que canviaran la forma de viure i entendre el món de les persones per sempre: agricultura, ramaderia, sedentarització, ceràmica, metal·lúrgia, la roda i per extensió el carro. I tot un seguit de transformacions socials i econòmiques que començaran a forjar el món tal i com hui en dia el coneixem.

           

        Per altra banda continuem sorprenent-nos amb l'extraordinari patrimoni en art rupestre que tenim a la Marina Alta. No us perdeu aquesta nova entrega de Fem història, plena d’informació, però també d’incògnites.

 

       A continuació us deixem l'enllaç al web del Museu Arqueològic d'Alacant on es parla del Pla de Petracos (Castell de Castells). I també l'enllaç al programa de la Veu d'Ondara "Fem història" dedicat al Neolític.

El Pla de Petracos (Castell de Castells), espai de vestigis neolítics
El Pla de Petracos (Castell de Castells), espai de vestigis neolítics

Programa 1. El Paleolític a la Marina Alta

I arranquem ‘Fem història’ amb molta força des del Paleolític. En aquest primer programa comptem amb dos convidats de luxe: Pasqual Costa, arqueòleg, i Ximo Bolufer, Director del Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia. Amb ells descobrim com vivien els nostres avantpassats de fa milers d’anys a la Marina Alta. Coneixerem la flora i la fauna d’aquella època tan remota, la dieta i fins i tot com  se les enginyaven per a cuinar una sopa sense tindre cassoles de fang o metall.

 Tal com varem prometre al programa us deixem ací amb bibliografia de la Cova del Comte:

‘Cova del Comte (Pedreguer-Alicante), nuevo yacimiento con arte parietal paleolítico en el litoral mediterráneo’Cien años de arte rupestre paleolítico (2014), 285-299. Ed. Mª. S. Corchón i M. Menéndez. Univ. Salamanca. Autors: J. Casabó, J.D. Boronat, P. Costa, M. A. Esquembre i J. Bolufer.

 

‘New evidence of Paleolitic rock art at the Cova del Comte (Pedreguer, Spain): Results of the first surveys’.  Rev. Quaternary International XXX (2016), 1-16. Ed. Elsevier i INQUA. Autors: J. Casabó, J.D. Boronat, Y. Carrión, M.A. Esquembre, P.M. Guillem, R. Martínez Valle, B. Soler, P. Costa, J. Bolufer.

Ara sí, ací teniu l'enllaç per escoltar el primer programa emés a La Veu d'Ondara. Entre tots i totes Fem Història!